Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

Joi, 19 Septembrie 2024, Centrul de Cultură al Județului Bihor, împreună cu Ansamblul Folcloric ”Nuntașii Bihorului”, Consiliul Județean Bihor și Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea au organizat Concertul Aniversar ”Nuntașii Bihorului” - ”Am fost ș-om fi ne-am de nuntași”, cu ocazia împlinirii a 60 de ani de activitate artistică.

Concertul aniversar al ”Nuntașilor” a fost dedicat celor 60 de ani de activitate. Evenimentul a fost deschis cu un moment de recunoștință pentru cei ce au fost conducătorii ansamblului, maeștrii Mircea Popescu și Florian Clepe. În introducerea evenimentului s-a precizat faptul că ”Nuntașii” ”s-au născut pe malul Crișului Repede și au crescut la fel ca un stejar falnic, care își întinde ramurile peste generații. Un vis al unor oameni care au ales să împletească vechiul cu noul, să păstreze și să dăruiască mai departe moștenirea folclorului bihorean. Din acele vremuri și până astăzi, ”Nuntașii Bihorului” au țesut o poveste a sufletului românesc, o poveste spusă prin dans, cântec și prin ritualurile sacre ale vieții.”

În spectacol au participat membri din toate generațiile, începând cu jocurile celor mici, ca un ecou al începuturilor pline de speranță, mai apoi, tinerii, care au transmis emoția tinereții, reprezentând acel moment când tinerii pășesc în viață cu inima deschisă, iar în final, Ansamblul Folcloric ”Nuntașii Bihorului” s-au prins cu toții în hora nunții, acel dans al destinelor care leagă suflete, precum un fir roșu al sorții ce amintește de frumusețea veșnică a legăturilor omenești.

Alături de ansamblu, prin vocile și instrumentele lor, au purtat publicul în lumea
cântecelor ce spun povești de viață și de nuntă: Teodora Șandru, Mihai Jula, Anamaria Gal, Ciprian Mocan, Roxana Berinde, Radu Tîrb (vioară), Ioana Urs, Marius Marcu (taragot), Gheorghe Căbuța (vioară), Marius și Nazarius Varga, (vioară), Antonela Ferche-Buțiu, Florica Ruja, Mariana Militaru Blaj, Leontin Ciucur, Maria Sidea și nu în ultimul rând Florentina și Petre Giurgi. Soliștii vocali, alături de Orchestra ”Rapsodia Bihoreană”, dirijată de Liviu Buțiu, au adus în fața publicului melodiile autentice care au însoțit generații întregi la nuntă, la petrecere și la sărbătoare.

Pe scenă s-a văzut cum trecutul își dă mâna cu prezentul, împletindu-se într-un dans al inimii și al sufletului. Cântecele străvechi au prins glas prin viorile cu goarnă, iar pașii de dans au transformat scena într-o poveste vie, care a fost profund înțeleasă de publicul prezent, reacționând cu aplauze puternice, dar și cu dovada faptului că emoțiile au fost transmise cu succes - lacrimile. Evenimentul a fost atât de bine primit de publicul orădean încât biletele au fost epuizate în doar câteva zile, făcând astfel sala Casei de Cultură a Sindicatelor, neîncăpătoare.

×

TOP