Sălacea (Bihor), nu este doar satul celor 1000 de pivnițe, ci și a autenticului, aici se află o casă din secolul XIX, probabil ultimul monument al stilului de construire pe terase, stil ce a fost foarte răspândit cândva în Valea Ierului.
Casa a adăpostit în acele vremuri o familie de servitori, martori fiind modul de compartimentare și utilare. În interior se găsesc obiecte gospodărești, mobilier, haine, dar și dovezi ale credinței.
Prima încăpere a funcționat ca și magazie și în același timp a fost și un atelier de produs scaune. În această încăpere este și o vatră cu hornul deschis și tot de aici se poate accesa și podul. Încăperea mai mică funcționa ca dormitor, dar de asemenea a fost prevăzută cu sobă de încălzit și gătit. Acoperișul clădirii este alcătuit din grinzi de stejar acoperite cu trestie.
Bijuteria culturală a fost recondiționată integral de familia Kéri, cu materiale și tehnici tradiționale. Aceasta a fost inaugurată în 2011 și poate fi vizitată de turiști în cadrul Muzeului Satului din Sălacea, alături de alte câteva obiective.