Bihorul autentic intră în casa olarului Hasas Petru din Vadu Crișului, unde se află un lut unic în Europa, lutul alb de șamotă!
Dacă acum mai bine de 100 de ani în localitate 90 de familii trăiau din acest meșteșug, astăzi doar 2 îl duc mai departe, familia Poli-Hasas este una dintre ele, fiind la a 5 generație de olari.
Vadu Crişului este singurul centru de olărit din ţară unde materia primă este lutul alb, din care, după ardere, rezultă vase din ceramică de culoare albă, frumos decorate cu motive tradiționale specifice. Ceea ce dă o altă notă de originalitate, dar în același timp de o eleganță extraordinară, generată de simplitatea ornamentelor pictate cu un brun închis spre negru, dar și de glazurile în culori specifice: verde, maro și galben, toate obținute natural.
Călătoria unui vas din lut începe cu extracția materiei prime, care este înmuiată în apă, după care măcinată și frământată. Boțul de lut este apoi izbit pe roată, urmând a fi trecut prin degetele măiastre ale meșterului. După ce vasul a fost făcut, se lasă la uscat, iar după uscarea și pictarea lui cu o vopsea din pâmânt negru, “gangutză” cum îl numesc localnicii, acesta intră într-un cuptor vechi de 2 generații, făcut din văiugă, unde este ars la aproape 1400°C, timp de până la 12 ore. Hasas Petru și familia dânsului, fac în general obiecte pe care oamenii le folosesc în gospodării: blide pentru mâncare, oluri pentru apă, oale de sarmale, hârboaice, cante, strecurătoare, dar și obiecte decorative de excepție. Gospodăria lor a devenit un adevărat centru educațional în care familii din toată țara vin să experimenteze acest meșteșug.
Olăritul nu este o meserie ușoară, cere migală, răbdare și mai presus de toate, multă pasiune. Atunci când toate aceste elemente se întâlnesc, meșterul olar se transformă într-un adevărat artist, creând obiecte ce nu îndeplinesc doar funcții casnice, ci devin și piese de artă, unde bunul gust, tradiția și simplitatea se împletesc armonios.