Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

Prelucrarea pieilor, Cojocărit, Marochinărie

Numele şi prenumele: Gavra Moise

Data naşterii: 21.10.1932

Este din Vărzarii de Jos fiind poate cel mai cunoscut cojocar din judeţul Bihor. Piesele realizate sunt bituşe, cojoace, căciuli – cuşme. A învăţat meşteşugul la Vaşcău pe lângă cojocarul Teaha Mihai. Model de inspiraţie este cel tradiţional. Materiale folosite sunt piele de oaie şi miel, cumpărată de la proprietarii de oi. Pentru a realiza cojoacele utilizează unelte speciale precum maşini de întins şi de finisat, butoaie, scafă (cuţit pentru curăţat), maşină de cusut, acul de piele, aţă din comerţ. Tehnica de lucru este tăbăcirea pieilor, croire, coasere. A fost declarat Tezaur Uman Viu de către Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii.

Nume şi prenume: Dogaru Gladiola

Anul naşterii: 24.10.1969 - în oraşul Ştei

Profesia: prelucrător prin aşchiere

Practică meşteşugul confecţionării cojoacelor, sumanelor, zgârdanelor, labreurilor din anul 2013. Sursa de inspiraţie o reprezintă cojoacele şi sumanele din zona Beiuşului.

Numele şi prenumele: Tîrnovean Radu Martis

Data naşterii: 12.03.1968

Tîrnovean Radu Martis din Paleu este de profesie artist plastic. A învăţat meşteşugul prelucrării lemnului de la tatăl său. Tipuri de piese realizate sunt: icoane, pandantive, obiecte piele, cruci, având ca model de inspiraţie arta arhaică românească. Materiale folosite sunt: cupru, lemn, alamă, piele prelucrate prin tehnici de lucru precum: metaloplastie, cioplire, coasere. Tehnici de ornamentare se realizează prin: intarsii, metaloplastie, cioplire. Motive ornamentale: simboluri din arta populară și din arta religioasă.

Numele şi prenumele: Tătulescu Mihaela

Data naşterii: 27.10.1967

Tătulescu Mihaela din Paleu este absolventă a Academiei de Arte Ion Andreescu, secţia- tapiserie imprimeu din Cluj-Napoca susţinându-şi doctoratul în 2009. În prezent este cadru universitar. Meşteşugul prelucrării textilelor l-a învăţat ca autodidact. Tipuri de piese realizate: cămăşi de in, genţi de piele, vopsit manual baticuri mătase, veste din piele, broderie, care au ca model de inspiraţie arta tradiţională. Materiale folosite sunt: mătase, piele, pânză, in, care sunt prelucrate prin tehnici de lucru specifice precum: brodare, croire, coasere. Tehnicile de ornamentare sunt: broderie plină, imprimare manuală iar motivele ornamentale utilizate sunt: antropomorfe, solare, populare.

×

TOP