Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

Prelucrarea lemnului

Numele şi prenumele: Lazăr Radu

Data naşterii: 5 august, 1970

Lazăr Radu este din localitatea Ceica - Bihor. A absolvit Școala profesională de mecanizator horticultor. În prezent este creator popular – sculptor învăţând meşteşugul ca autodidact.
Tipurile de piese realizate sunt statuete, troițe, tot felul de peise din lemn, producţia fiind permanentă, pe tot parcursul anului. Modelul de inspiraţie îl reprezintă arta populară. Materiale folosite sunt lemn de esență tare: stejar, nuc și mai nou tei, pe care le prelucrează cu uneltele sale precum ferăstrăul, securea, barda, dălți de diferite tipuri și mărimi prin tehnica cioplirii, fasonării, dăltuirii, finisării. Motive ornamentale sunt cele tradiţionale: rozete, pomul vieții, motive geometrice etc. Participă la numeroase târguri: Bucureşti, Iaşi, Suceava, Braşov, Cluj, Sibiu, Deva, Oradea.

Numele şi prenumele: Stan Catița

Data naşterii: 27.11. 1942

Stan Catița este din localitatea Remetea – Bihor. A terminat Liceul Economic Oradea fiind de profesie gestionară. Meşteşugul confecţionării bisericilor de lemn în miniatură l-a învăţat de la soţul dânsei. Sursa de inspiraţie o constituie albumele și situaţia din teren, fotografii de biserici din județ. Materiale folosite sunt: placaj și furnir, aracet, lipiciuri diverse, care sunt apoi prelucrate la mașina de traforat, foarfecă, polizor, pilă. Tehnica de lucru constă în debitarea materialului la mașină, asamblare, finisare. Motive ornamentale sunt: cruciulițe, băncuțe în biserică, lumânări la cele mari, sertărașe.

×

TOP