Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

Podoabe

Numele şi prenumele: Hanza Ana

Anul naşterii: 09.07.1988, loc. Beiuş, jud. Bihor

Hanza Ana, originară din Remetea (Bihor), este absolventă a Facultăţii de Ştiinţe Economice din cadrul Universităţii Oradea. A învăţat meşteşugul realizării zgârdanelor de la mama sa Hanza Dorina. Modelul de inspiraţie îl constituie arta tradiţională din Drăgoteni şi din zona Beiuşului.
Materiale folosite sunt mărgelele de sticlă, aţa, care sunt prelucrate cu acul prin tehnica de lucru a înşirării şi înnodării. Motive ornamentale sunt za(cârligul), ruda, linie frântă, capră şi altele.

Numele şi prenumele: Hanza Cornelia Dorina

Anul naşterii: 10.03.1966, loc. Beiuş, jud. Bihor

Hanza Cornelia Dorina din Drăgoteni a absolvit Universitatea Oradea, Colegiul Universitar Institutori. A învăţat meşteşugul realizării pieselor de port, textile, podoabe, ouă încondeiate de la bunica şi de la mama sa folosind motive de inspiraţie tradiţională din Drăgoteni şi din zona Beiuşului. Materiale folosite sunt pânza de bumbac/in, fire de bumbac/Tălmaciu, fire PNA, ceară, mărgele de sticlă, aţă pe care le lucrează cu unelte precum bizarcă, război de ţesut, ac de croşetat, război de mărgelit. Tehnica de lucru este cea tradiţională şi anume: ţesut, înşirat, înnodat, croşetare, încondeiere ouă: spălare, golire, spălare, încondeiere, vopsire după care urmează ornamentarea cu alesătură în război(în 2, 4 iţe, aleasă cu ghemuţul sau alesătură cu ochi=spartă), şi / sau croşetarea.
Motive ornamentale tradiţionale din Bihor (cârligul cu linii drepte, cale rătăcită, greblă, prescura, steaua) sunt de asemenea folosite.

Numele şi prenumele: Lucan Florentina

Data naşterii: 10.04.1967

Lucan Florentina este din localitatea Remetea –Bihor fiind de meserie inginer zootehnist. A învăţat meşteşugul confecţionării podoabelor de la bunica sa, în timpul vacanţelor petrecute în Petreasa . Tipurile de piese realizate sunt zgărzi cu colţi, zgărzi simple, cercei, etc.
Modelul de inspiraţie îl reprezintă zgărduţele vechi de la bunica sa dar şi din Bihor în general.
Materiale folosite sunt mărgelele din sticlă care sunt lucrate prin înşirare şi combinare cu acul dar şi cu un patent mic, care sunt apoi ornamentate cu motive florare şi geometrice.

Numele şi prenumele: Toth Beata

Data naşterii: 20.07.1975

Toth Beata din Oradea este absolventă a Colegiului Universitar din Târgu-Mureş, secţia cantor-învăţător. A învăţat meşteşugul realizării podoabelor în familie, de la bunica şi mama dânsei, ţesutul şi înşirarea mărgelelor de la bătrâne.

Tipuri de piese realizate sunt: coliere, cercei, brăţări, inele, ornamente din mărgele, decoraţiuni din mărgele, ornamente sticlă. Model de inspiraţie îl constituie motivele tradiţionale stilizate.

Materiale folosite: mărgele sticlă(Cehia, Murano, Spania, China), pietre semipreţioase, mărgele din ceramică, lemn, perle cultivate pe care le prelucrează cu unelte precum: ac, cleşte, aţă, accesorii pt. ornamente din metal, sărmă. Tehnică de lucru: înşirare mărgelelor.

Numele şi prenumele: Ungvari Ildiko

Data naşterii: 08.10.1970

Ungvari Ildiko din Oradea a absolvit Universitatea Oradea, Facultatea de Ştiinţe, secţia matematică-informatică – 1996, fiind de profesie profesoară. În prezent este călugăriţă şi educatoare la o casă familială. Meşteşugul realizării podoabelor l-a învăţat acasă şi la un curs de meserii pentru pedagogi. Tipurile de piese realizate sunt: zgărduţe, cercei, coliere cu model de inspiraţie din tradiţia maghiară şi română. Materiale folosite sunt mărgele de sticlă din China. Uneltele sale sunt: ac, aţă, război de mărgelit iar tehnica de lucru este înşiratul.

Numele şi prenumele: Codoban Floare

Anul naşterii: 1948

Este din Lazuri de Roşia jud. Bihor având specialitatea de ţesătoare. A învăţat meşteşugul de la mamă şi bunică la vârsta de 12 ani. Tipurile de piese realizate sunt ştergare, feţe de masă, straiţe, costume. Materiale folosite sunt pânza ţesută acasă în război cu ajutorul războiului de ţesut şi a acelor. Foloseşte tehnica de lucru a ţesutului şi cusutului şi ornamentarea prin alesătură cu ghemuţul, cordenciul, suveica. Dintre motivele ornamentale utilizate sunt vrâste, flori. Este membră în Asociaţia meşterilor populari din România.

Numele şi prenumele: Trip Cristina

Anul naşterii: 1996

Este din comuna Roşia jud. Bihor. A absolvit Liceul Vocaţional Pedagogic ,,Nicolae Bolcaş” din Beius. A învăţat meşteşugul podoabelor din mărgele din satul natal realizând zgârdane, brăţări, accesorii pentru costume populare, brâuri din mărgele cât si alte coliere inspirate din diferite zone. Ca model de inspiraţie are costumele populare, accesorii vechi, ţesături în razboi. Materialele folosite sunt mărgelele de nisip, aţa, firul de undiţă prelucrate cu unelte precum acul, foarfeca, războiul de ţesut mărgele. Tehnica de lucru se realizează prin încrucisare, împletire şi ţesut fiind ornamentate apoi cu franjuri, ciucuri, colti.

×

TOP