Olărit
- Detalii
- Categorie: Olărit
- Accesări: 645
Numele şi prenumele: Florea Vasile
Anul naşterii: 28.01.1960
Este de loc din Belejeni Bihor fiind de specialitate sudor. A terminat Liceul mecanic din Ştei. Meştesugul olăritului l-a învăţat ca autodidact realizând în special vase de uz casnic neornamentate. Modelul de inspiraţie este ceramica din zona Beiuş iar materiale folosite sunt lutul roşu( interceram) si lut alb( Vadu Crişului).
- Detalii
- Categorie: Olărit
- Accesări: 676
Numele şi prenumele: Haşaş Petru jr.
Anul naşterii: 16.08.1955, Vadu Crişului
Haşaş Petru din Vadul Crişului este cel mai cunoscut olar din Bihor. A absolvit Şcoala Profesională de Lăcătuşerie fiind deci lăcătuş de meserie. În prezent practică meseria de olar pe care a învăţat-o de la părinţi. În acest sens realizază oale de sarmale, cratiţe, strecurătoare, ulcioare de apă, cănţi, farfurii, ghivece, ulcici de lapte, modelul de inspiraţie fiind cel tradiţional. Materiale folosite la confecţionarea obiectelor sunt lutul şi smalţul, care sunt prelucrate cu unelte precum malaxorul electric şi manual de măcinat lutul, roată electrică şi manuală, cuţitele din lemn,etc. Tehnica de lucru este :pregătirea lutului şi măcinarea lui la malaxor, frământarea lutului cu mâna şi modelarea la roată, punerea vaselor la uscat, pe cele nesmălţuite le pictează după uscare, arderea oalelor în cuptor – după prima ardere vasele se glazurează (se smălţuiesc) şi se ard din nou. Ulterior, vasele sunt pictate cu oxid de mangan sunt ornamentate cu un corn de vacă găurit şi la capăt cu o pană de gâscă. Glazurarea se face cu polonicul şi prin stropirea cu mâna (pătate). Motivele ornamentale folosite sunt: motivul ochiului, al oului, al cornului. De-a lungul timpului a participat la numeroase evenimente peste tot în ţară. Din anul 2021 este declarat Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii prin Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial.
- Detalii
- Categorie: Olărit
- Accesări: 675
Numele şi prenumele: Póli Maria Elisabeta
Data naşterii: 17.02.1990
Póli Maria Elisabeta din Vadu Crişului este de profesie educatoare fiind absolventă a Facultăţii de pedagogie – învățământ preșcolar. Meşteşugul olăritului l-a învăţat din familie de la bunici şi părinți. Tipurile de piese realizate sunt oale de sarmale, cratiţe, strecurătoare, ulcioare de apă, cănţi, farfurii, ghivece, ulcici de lapte având ca model de inspiraţie tradiţia. Materiale folosite sunt lut, smalţ care sunt prelucrate cu malaxorul electric şi manual de măcinat lutul, roata electrică şi manuală, cuţite din lemn.
Tehnica de lucru este constituită din pregătirea lutului şi măcinarea lui cu malaxorul, frământarea lutului cu mâna şi modelarea la roată după care vasele sunt puse la uscat iar pe cele nesmălţuite le pictează după uscare. Oalele se ard apoi în cuptor – după prima ardere vasele se glazurează (se smălţuiesc) şi se ard din nou.
Tehnici de ornamentare: vasele pictate cu oxid de mangan sunt ornamentate cu un corn de vacă găurit şi la capăt cu o pană de gâscă; glazurarea se face cu polonicul şi prin stropirea cu mâna (pătate). Motive ornamentale: motivul ochiului, al oului, al cornului.
- Detalii
- Categorie: Olărit
- Accesări: 650
Numele şi prenumele: Sárkány Szabolcs
Data naşterii: 18.07.1979
Sárkány Szabolcs din Albiş a absolvit Liceul Tehnologic Horea din Marghita fiind de profesie tehnician veterinar. A învăţat meşteşugul olăritului în Ungaria, în localitatea Érd, de la meşterul olar Hoffan Ferenc. Tipuri de piese realizate sunt cahle de teracotă, vase smălţuite şi nesmălţuite de uz casnic: oale de sarmale, oale de lapte, căni, tigăi, fargurii, untiere, vaze, ghivece etc.) având o producţie permanentă cu un model de inspiraţie tradiţional şi modern. Materiale folosite sunt lutul (din Karcag - Ungaria şi de la Interkeram S.R.L. – lutul pentru cahle), vopsele de diferite nuanţe (albă, galbenă, movă, vişinie etc.), smalţ fără plumb (se topeşte între 1020-1080 grade celsius), smalţ de efect (culori diverse), pentru cahle smalţ în 20 de culori. Instrumentele de lucru folosite la pregătirea lutului (malaxor electric cu pompă de vid), roata olarului electrică, unelte folosite la modelarea vasului, unelte pentru decorarea vasului (pensule, compresor cu pistol, unelte pentru incizat lutul etc.), cuptor electric . Tehnica de lucru constă în pregătirea lutului (înmuiat, malaxat), modelarea la roată, pregătirea vopselelor, decorarea, arderea în cuptor. Tehnicile de ornamentare sunt decor în relief (inclusiv aplicaţii), decor prin incizare, decor prin decupare, vopsire, smălţuire. Motivele ornamentale sunt în relief (butoni, struguri etc); motive vegetale şi florale, motive geometrice, motive realizate prin spalare cu acid etc.
A participat la târguri la Oradea, Marghita, Salonta, Negreni, Salard, la zilele unor sate dar şi la expoziţii cu produse la Frankfurt în 2012, la Bruxelles în 2013
- Detalii
- Categorie: Olărit
- Accesări: 862
Numele şi prenumele: Florea Ana- Silvia
Domiciliul: loc. Belejeni, com. Drăgăneşti, jud. Bihor
Data naşterii: 27.12. 1983
Profesia: profesor pentru învăţământul preşcolar
Ultima şcoală absolvită este Universitatea din Oradea, Facultatea de Muzica, secţia „ Artele spectacolului de teatru”.
Meşteşugul olăritului l-a învăţat ca autodidact. Tipurile de piese realizate sunt piesele decorative de inspiraţie tradiţională şi ceramica utilitară smălţuită şi nesmălţuită. Modelul de inspiraţie este ceramica de Lelești. Materiale folosite sunt lut alb de la Vadu Crişului si lutul roşu. Tehnica de lucru este cea tradiţională. Motivele ornamentale sunt tradiţionale, inspirate de ceramica din zonă, dar şi concepte proprii( atat la nivel de compozitie cat si de cromatică).
- Detalii
- Categorie: Olărit
- Accesări: 674
Numele şi prenumele: Raul Bocşe
Anul naşterii: 1978
Originar din Leheceni, com. Cărpinet jud. Bihor, este de profesie profesor, absolvind Facultatea de Arte Vizuale. A învăţat meşteşugul olăritului în familie având ca model de inspiraţie arta tradiţională. Materiale folosite sunt lutul, vopsele, smalţ, pe care le modelează cu uneltele sale precum : sapă, lopată, malaxor (pt. pregătirea lutulu); roata olarului, piaptăne, pensule, cornuţ. Tehnica de lucru este pregătirea lutului, modelarea la roată, pregătirea vopselelor, decorarea, smălţuirea, arderea, modelare cu mâna iar tehnicile de ornamentare sunt împistrire cu cornul, respectiv decorul realizat cu pensula.
Motive ornamentale sunt linii în spirale, ondulate, simboluri – solar, floral, brăduţ.