Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

Luterie, Instrumente muzicale

Numele şi prenumele: Egyed Francisc

Anul naşterii: 03.05.1978

Este specializat în confecţionarea instrumentelor muzicale precum tulnice, tobe, drâmbe, țitere. Materiale folosite sunt lemn, coarne de animale, piele de capră pe care le prelucrează cu ajutorul unor dălţi, ciocane, rândele prin utilizarea tehnicii de lucru care presupune tăiere, scobire, prelucrarea pielii, finisare. Ca tehnică de ornamentare este folosită pirogravarea. Motive ornamentale sunt cele tradiţionale, pe tulnice sunt flori și motive geometrice.

Numele şi prenumele: Mihuț Marius

Data naşterii: 04.09.1971

Mihuț Marius este din localitatea Cihei – Bihor. A absolvit Școala profesională de tăbăcari Oradea dar şi Școala populară de arte și meserii din Oradea fiind de profesie tăbăcar. Ocupaţia actuală este cea de creator de instrumente populare în special vioria cu goarnă. Meşteşugul l-a învăţat ca autodidact. Tipurile de piese realizate sunt viori cu goarnă tradiționale, viori cu goarnă din coarne de cerb, violoncel cu goarnă, viori electrice după modelul ZETA. Modelul de inspiraţie este inovația proprie, dar şi după modelele tradiționale existente și după cele din comerț (viorile ZETA). Materiale folosite sunt lemnul de paltin, aparate de la patefoane. Realizează în atelierul propriu membrana de rezonanţă pentru vioara cu goarnă.
Este Tezaur Uman Viu prin Ministerul Culturii - Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

Numele şi prenumele: Palladi Salvator Cornel

Data naşterii: 3 ianuarie 1946

Palladi Salvator Cornel din Beiuş. A absolvit Școala tehnică de maiștri. În prezent este pensionar. A învăţat meşteşugul confecţionării viorii cu goarnă ca autodidact. Modelele sale sunt creație proprie fiind confecţionate din lemn de paltin, cireș, tablă de alamă pentru goarnă pe care le prelucrează cu dălți de sculptură, rașpilă, hârtie abrazivă, lacuri și vosele, calapod pentru goarnă, dispozitiv pentru ștanțat prin tehnica de lucru a debitării, croirii, tăierii, tragerii pe calapod.
În anul 2021 a fost declarat Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii prin Comisia Naţională de Salvgardare a Patrimoniului Cultural Imaterial.

×

TOP