Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

Icoane, Pictură naivă

Numele şi prenumele: Danci Nicoleta

Anul naşterii: 12.06.1971

Este din Oradea şi este absolventă a Facultăţii de Teologie, specializarea Teologie Didactică. A învăţat meşteşugul pictatului pe sticlă ca autodidact având ca model de inspiraţie icoana rusească. Foloseşte suport de sticlă, rame de lemn, tempera, albuş ou, emulsie pe bază de ou. Ca şi tehnici de ornamentare apelează la aplicarea de foiţă de aur şi la motivele ornamentale fitomorfe sau cosmogonice.

Numele şi prenumele: Dascălu Mihai Silviu

Anul naşterii: 1960

Este din Oradea şi a absolvit Facultatea de Construcţii – Geodezie, Bucureşti. A învăţat pictura naivă ca autodidact pictând pe sticlă şi pe pânză având ca model de inspiraţie natura, viaţa satului, etc. Materiale folosite sunt pe suport pânză, sticlă, culori în ulei, acrilic. Tehnici de ornamentare: pictură pe sticlă - imitaţie vitraliu. A avut numeroase colaborări şi expoziţii la Oradea, Bucureşti, Piteşti, Iaşi, Paris, Tel Aviv, Canada - Galeria Nidan, S.U.A.

Nume și prenume: Gavrilaş Diana

Data naşterii: 22. 08. 1968

Este din Oradea si a absolvit Facultatea de Arte Vizuale „Ioan Andreescu” Cluj-Napoca, (programe de studii: pictură mobilitate – fotografie), promoţia 1998. Ulterior, şi-a luat un doctorat la Universitatea de Arte şi Design, Cluj-Napoca. De profesie artist plastic, profesor, fotograf, în prezent fiind conf. univ. dr. la Universitatea din Oradea. A învăţat meşteşugul picturii de icoane pe sticlă şi icoane pe lemn de la Gheorghe Costea. Ca model de inspiraţie preferă iconografia din Dumbrava Sibiului sau izvoade reinterpretate. Materiale folosite sunt cele tradiţionale: sticlă, tempera, ou, tuş, fixativ pe care le prelucrează cu tehnica de lucru tradiţională combinată cu produse noi - tehnica tradiţională : pigmenţi naturali amestecaţi cu fiere de bou – pentru pictură; pigmenţi industriali amestecaţi cu aracet - pentru rame. Motive ornamentale sunt cele antropomorfe, fitomorfe, zoomorfe, cosmogonice, clădiri (arhitecturale) etc. A avut colaborări şi expoziţii la Ambasada Sf. Scaun Elveţian, Roma, Cluj-Napoca, Târgul Meşterilor Populari din Oradea, etc.

Numele şi prenumele: Murg Raul Ionuț

Anul naşterii: 1997

Murg Raul Ionuț din Oradea a absolvit Colegiu Economic ”Partenie Cosma” din Oradea şi Academia de Poliție ”Alexandru Ioan Cuza” din București. A învăţat meşteşugul pictării icoanei pe sticlă la Palatul Copiilor și Elevilor din Oradea. Tipurile de piese realizate sunt icoane pe sticlă, pictură naivă . A fost elev al meșterului iconar Costea Gheorghe. Materialele folosite sunt sticlă, culori tempera, emulsie din albuș de ou. Lucrează în tempera pe sticlă folosind motive ornamentale tradiţionale.

Numele şi prenumele: Sallay Petru

Data naşterii: 09.08.1948

Sallay Petru din Oradea este de profesie profesor, absolvind Facultatea de teologie . Mai demult a lucrat ca instructor aeromodele la Palatul copiilor din Oradea. Meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă l-a învăţăt ca autodidact. Modelul de inspiraţie pentru el sunt icoanele pe sticlă tradiţionale pe care le pictează în tempera pe sticlă folosind suport sticlă, ramă lemn, vopsele, foiţă de aur, şlacmetal.
Este membru în Asociaţia meşterilor populari din România. A participat la numeroase târguri şi expoziţii din România.

Numele şi prenumele: Vlad Ileana

Data naşterii: 15.08.1945

Vlad Ileana este din Sânmartin Bihor. Este de profesie învăţătoare şi a învăţat meşteşugul pictării icoanelor ca autodidact. Pictează în tempera pe sticlă în special scene religioase. A participat la numeroase expoziţii naţionale şi locale.

Numele şi prenumele: Costea Gheorghe

Anul naşterii: 27.09.1947

Este din Oradea, este de profesie profesor, absolvent al Facultăţii de Muzeologie N. Grigorescu, din Bucureşti. A învăţat meşteşugul pictării icoanelor pe sticlă ca autodidact. Materiale folosite sunt sticlă, lemn, vopsele, pigmenţi praf, foiţă, şlacmetal pe care le prelucrează cu uneltele sale precum pensule, şpaclu, tocul cu peniţă. Tehnica de lucru este pictura pe suport sticlă pe ramă de lemn sau pictura pe suport lemn, pe care le ornamentează apoi cu contur cu tuş negru, pictare cu tempera, aplicare de foiţă de aur. Motive ornamentale sunt motive florale, chenar cu motive geometrice. Este membru în Asociaţia Meşterilor Populari din România.

×

TOP