Festivalul-concurs al viorii cu goarnă "Dorel Codoban" va aduce duminică, 30 iulie, pe scena din comuna Roşia, 13 instrumentişti amatori, selectaţi pentru această a zecea ediţie, a anunţat, într-un comunicat, Centrul de Cultură al Judeţului Bihor.
Festivalul-concurs a avut loc pentru prima dată în anul 2013 şi este dedicat memoriei artistului popular Dorel Codoban, un meşter şi instrumentist renumit al viorii cu goarnă. În anul 2021, acest instrument a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al României, fiind al zecelea în lista elementelor de patrimoniu.
"Vioara cu goarnă este un instrument reprezentativ pentru judeţul Bihor, iar Centrul de Cultură al Judeţului Bihor consideră că este de o importanţă deosebită să promoveze acest instrument şi să stimuleze tinerii interpreţi prin intermediul unei competiţii care să contribuie la conservarea elementelor de patrimoniu cultural imaterial şi material specifice," se arată în comunicatul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor.
În urma preselecţiei, juriul a decis participarea a 13 concurenţi: Ambru Romeo Narcis, Botiş Alex Constantin, Chira Vlad Marian, Cionca Gabriel Dumitru, Cionca Mihai Călin, Cotca Eric Nicolas, Dănuţa Fabian Alex, Foghiş Mădălin Vasile, Ghenţ Alexandru, Ienciu Rareş Mihai, Junc Andrei Florin, Piko Ramon Tiberiu, Tinca Vlăduţ Antonio.
Concursul se adresează soliştilor instrumentişti amatori cu vârste cuprinse între 12 şi 50 de ani, dar şi meşterilor populari. La concurs pot participa tineri interpreţi din Bihor sau din zonele de interferenţă care îndeplinesc condiţiile prevăzute în regulamentul de concurs. Cei care au câştigat Marele Premiu sau Premiul I la ediţiile anterioare nu mai pot concura.
Probele de concurs constau în interpretarea a două melodii de joc din zona Bihorului: o polcă şi un "Pe picior", concurenţii fiind acompaniaţi ritmic (percuţie) de către un "dobaş".
Jurizarea interpreţilor participanţi la concurs se va face luând în considerare calitatea interpretării, autenticitatea şi valoarea artistică a pieselor, prezenţa scenică, dar şi frumuseţea şi autenticitatea costumului popular. Pe baza punctajului stabilit de juriu, se vor acorda următoarele premii:
Marele Premiu va consta într-o vioară cu goarnă, Premiul I: 1500 de lei, Premiul II: 1000 de lei şi Premiul III: 800 de lei.
"Transmiterea meşteşugului către generaţiile viitoare este incertă, deoarece cererea pentru astfel de produse muzicale este redusă. Numărul constructorilor şi al instrumentiştilor practicanţi scade din cauza îmbătrânirii celor care sunt în activitate, regresul fiind evident. Cu toate acestea, reprezentanţii viorii cu goarnă nu renunţă; din plăcerea proprie şi mai ales dintr-o pasiune adânc înrădăcinată pentru instrumentul la care au cântat o viaţă întreagă, aceşti oameni păstrează muzica şi instrumentele în casele şi în sufletele lor, cu respect, în timp ce dezideratul Centrului de Cultură al Judeţului Bihor este acela de a crea contextul de conservare şi promovare a acestei tradiţii," se mai precizează în comunicat.
Organizatorii festivalului-concurs sunt Centrul de Cultură al Judeţului Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roşia şi în parteneriat cu Consiliul Judeţean Bihor.AGERPRES/(AS - autor: Eugenia Paşca, editor: Karina Olteanu, editor online: Ady Ivaşcu)