Acest website foloseste cookie-uri
Este necesar să acceptați cookie-urile noastre pentru a folosi corespunzător website-ul. Nu colectăm momentan nici o informație personală.
×

În data de 15 august 2021, în comuna Roșia din Județul Bihor, a avut loc Festivalul - concurs național al viorii cu goarnă “Dorel Codoban”, aflat la ediția a VIII –a , ocazie cu care sute de spectatori s-au bucurat de surprizele incluse în programul artistic.

Organizatorii i-au întâmpinat pe participanți la scena amenajată în mod tradițional pe Valea Roșiei, iar evenimentul a debutat cu desfășurarea concursului de interpretare la instrumentul autohton vioara cu goarnă sau higheghe, cum este cunoscută la nivel local, prezentat de solista de muzică populară dna. Violeta Gherman, consilier artistic în cadrul Centrului de Cultură al Județului Bihor.

Cei 8 concurenți selectați de juriul format din dl. Mircea Dorin Cîmpeanu - etnomuzicolog și cercetător, dl. Dumitru Negrean - artist instrumentist al viorii cu goarnă și dl. Adrian Miescu – violonist și dirijor, au interpretat fiecare câte un cântec de muzică populară la vioara cu goarnă, iar la finalul concursului au fost premiați câștigătorii, astfel:
• Marele premiu – dl. Popa Vlad;
• Premiul I – dl. Covaciu Nicolae;
• Premiul al II lea – dl. Călin Casian;
• Premiul al III lea la egalitate de puncte – dl. Cionca Mihai și dl. Cionca Gabriel.

Președintele juriului, dl. Mircea Dorin Cîmpeanu, a închis concursul cu un discurs despre importanța evenimentului în păstrarea tradițiilor naționale, aducând totodată la cunoștința publicului faptul că vioara cu goarnă din Bihor a fost votată de către Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial din cadrul Ministerului Culturii să devină element de patrimoniu național. Anunțul este cu atât mai important cu cât acesta a fost făcut în cadrul festivalului care poartă numele celui mai iscusit meșter făuritor al acestui instrument, regretatul Dorel Codoban.
Despre importanța evenimentului au vorbit și ceilalți membri ai juriului, dl. Dumitru Negreanu și dl. Adrian Miescu, împreună cu domnul primar al comunei Roșia, dl. Moțiu Remus Florin, care a adresat un sincer bun venit tuturor participanților și spectatorilor, precum și managerul Centrului de Cultură al Județului Bihor, prof. dr. Mariș – Hinsu Florin Marian care a invitat spectatorii să urmărească în continuare momentele artistice din cadrul festivalului.

Printre surprizele evenimentului se numără prestațiile deosebite ale soliștilor Ștef Vlad Valentin, Oana Berdie, Anca Pavel și momentele artistice oferite de Ansamblul Ardeleana din Tulca, Ansamblul Muguri și Mlădițe de Tezaur din Beiuș, Ansamblul Datina din Aleșd și Ansamblul Codrenii Bihorului.
De la ora 18.00 au urcat pe scenă Ansamblul Ciucașul și Grupul de Flori de Garofiță Măneciu – Prahova, Ansamblul Cununa Bălușeni din Botoșani, surorile Mariana și Simona Tomele, Vlad Davic, Voichița Mihoc, Dana Rada , Elena Șerb și Lia Bere, Ansamblul Stelele Bihorului, Lele Crăciunescu și Cornel Borza.

Organizatori – Consiliul Județean Bihor, Centrul de Cultură al Județului Bihor și Primăria Roșia.

Vă așteptăm cu drag și voie bună la ediția a IX – a de la anul.

CENTRUL DE CULTURĂ AL JUDEȚULUI BIHOR
Manager:
Prof. dr. Mariș Hinsu Florin Marian

×

TOP