Tipărire
Categorie: Evenimente și noutăți
Accesări: 706

Doi bihoreni - olarul Petru Hașaș din Vadu Crişului şi meşterul de viori cu goarne Cornel Palladi din Beiuş - se numără printre cele 12 persoane purtătoare, creatoare și păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial care au primit din partea Ministerului Culturii titlul onorific de „Tezaur Uman Viu”.

Programul „Tezaure Umane Vii”, implementat de Ministerul Culturii, prin Comisia Națională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, urmărește salvgardarea, păstrarea şi transmiterea patrimoniului cultural imaterial.

Centrul de Cultură al Județului Bihor în luna mai a acestui an, a început demersurile pentru identificarea și recunoaşterea la nivel național a celor care sunt creatori și păstrători ai valorilor tradiționale și care fac, prin talentul și efortul lor, dovada caracterului excepțional al performării, fiind capabili să transmită un anumit element de patrimoniu imaterial, în forma și cu mijloacele tradiționale nealterate, contribuind, astfel, la asigurarea viabilității acestuia în cadrul comunităților.

Cornel Salvator Palladi a început să făurească viori cu goarnă în anul 1983. Băiatul său văzuse o vioară cu goarnă la un coleg, iar tatăl său a fost imediat de acord să-i confecționeze un instrument, mai ales că avea la îndemână atât priceperea, cât și tabla necesară goarnei. Anul acesta, pe 13 martie , în căsuța de lemn, special amenajată din curtea meșterului popular Cornel Palladi, a fost inaugurată expoziția de viori cu goarnă care cuprinde: vioara cu buchet de goarne, vioară electrică, vioara cu portavoce, vioara cu goarnă de lemn, vioară din coarne de cerb, precum și alte viori alese special pentru a fi adunate în această frumoasă colecție rară.

    

Hasas Petru provine dintr-o familie de olari. De-a lungul timpului, Petru Hasas, acum în vârstă de 66 de ani, a preluat pasiunea părinţilor săi şi a dus-o mai departe, realizând cu mâinile sale dibace căni, farfurii, ulcioare, cante pentru apă sau oale de sarmale, tot pe „reţeta” tradiţională. Olaritul, un meşteşug, însă, pe care Petre Haşaş îl practică din suflet, l-a moştenit din străbuni şi vrea să rămână veşnic. Pământul prinde viaţă în mâinile sale, am aflat din recomandarea pentru acordarea titlului de Tezaur Uman Viu in numele comunitatii semnat de Dorel Cosma, primarul comunei Vadu Crisului si ing.Hasas Ioan, presedintele Asociatiei Pro Rev Vadu Crisului, viceprimarul comunei. Referatul de specialitate in vederea sustinerii candidaturii au fost semnat de consultantul artistic dr. Adrian Apan, din partea Centrului de Cultura al Judetului Bihor.